Hvad er en alkoholiker?

En alkoholiker er en person, der er fysisk og psykisk afhængig af alkohol. Det betyder at de ikke kan undvære alkohol og stort set ikke tænker på ret meget andet end den næste drink. Dette fysiske og mentale besættelse vil ofte føre til at alle andre aftaler og forpligtigelser bliver nedprioriteret.

 

Begrebet alkoholiker bruges ofte nedsættende om mennesker med alkoholproblemer. Sundhedsstyrelsen bruger ikke ordet alkoholiker, men inden for nogle behandlingsformer, fx Minnesotabehandling, betragtes det at anvende betegnelsen alkoholiker om sig selv som nødvendig for at erkende alkoholproblemet og gøre noget ved det.
Hos Alfa bruger vi betegnelsen alkoholafhængig, da det er sådan vi opfatter lidelse og behandle den. Ved at få fokus på afhængigheden, årsagen bag og hvordan man genvinder kontrollen og glæden i livet.

Hvornår er man alkoholiker?

Du kan godt have et stort forbrug af alkohol uden at være alkoholiker – og omvendt. Man er alkoholiker, når man har mindst tre ud af disse seks symptomer:

1) Stærk trang til alkohol, der er svær at modstå

2) Svækket evne til at styre, hvor meget alkohol du drikker

3) Abstinenser som fx rysten på hænderne, når du ikke indtager alkohol

4) Toleransudvikling dvs. at du kan drikke mere alkohol uden at føle dig fuld

5) Alkohol spiller en dominerende rolle og du bruger meget tid på at drikke

6) Fortsat drikkeri trods erkendt skadevirkning dvs. at du fortsætter selvom du risikerer at miste dit job, helbred eller familie

Er du bekymret for, om du er alkoholiker? Kan du genkende de psykiske og fysiske kendetegn på at være alkoholiker? Forvolder dit forbrug problemer og har du et alkoholmisbrug? Du har måske ikke tænkt over det før men alkohol og misbrug hænger nogle gange tættere sammen end vi selv tror. Afhængigheden kommer snigende samtidig med forbruget stiger og din adfærd ændres. Det kan have mange konsekvenser. Men husk, det er ikke unormalt eller svagt. Hvis først du lider af alkohol afhængighed, driller din hjerne dig og derfor skal du have hjælp,
Du kan læse mere om kriterier for alkoholafhængighed på Sundhed.dk.

Hvad er alkoholisme?

Ifølge AA, som er foreningen for Anonyme Alkoholikere, er definitionen denne:

“Alkoholisme et en lidelse, der defineres som en personlig konflikt, hvis mest synlige symptom er beruselse. Denne er kombineret med en fysisk overfølsomhed overfor alkohol, som ikke er tilstede hos ikke-alkoholikere. Alkoholikeren er en person, der kan kendetegnes ved, at hans drikkeri, konstant eller periodevis, indvirker på hans tilværelses vigtigste tilpasninger og funktioner. Årsagen til hans lidelse er ukendt.” Læs mere her

 

Er alkoholisme en sygdom?

Mange tro fejlagtigt at mennesker, der er afhængige af alkohol, har en dårlig moral. Måske har de slet ingen, for de kan da ”bare” tage sig sammen og holde op. Hvor svært kan det være?  Men som med alt andet, er ”bare” sjældent så nemt, som det lyder.
Når man er afhængig af alkohol, har man ikke den indbyggede stopklods som flertallet. Man lider af alkoholafhængighed og det betyder, at man stadig er nødt til at have dette for øje efter endt behandling.  Men man er ikke aktiv drikkende alkoholafhængig og i stedet ædru. Udtrykket ”tørlagt alkoholiker” betegner også denne tilstand.
Alkoholafhængighed minder om en sygdom, som heldigvis kan behandles. Men som med alle andre sygdomme kan man ikke kurere sig selv. Man har brug for professionel vejledning og opbakning. Det tilbyder vi hos Alfa, hvor vi tænker holistisk og motiverende. Dvs. vi arbejder med selvværdet, årsagsforståelse, hvem du er som menneske og har brug for og hvordan vi hjælper dig derhen. Vi tilbyder adgang til fællesskaber og gratis terapi for pårørende. Hvis man opfatter alkohol-afhængighed som en sygdom, skal man opfatte vores behandling som løsningen, hvor vi sammen
udrydder sygdommen, så klienten lærer at leve med den. For som med alle andre lidelser, kan den ikke forsvinde, men kontrolleres.

 

Hvornår har man et alkoholmisbrug?

Måske har du ikke udviklet en decideret afhængighed af alkohol, men har et stort forbrug eller et problematisk forbrug af alkohol. Et stort forbrug er når du har et indtag af alkohol, der overstiger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Et problematisk forbrug er når dit alkoholforbrug skaber udfordringer i dit liv. Begge dele kan på sigt føre til alkoholafhængighed, da mængden af alkohol er afgørende for om en afhængighed udvikles. Udviser du symptomer på alkoholafhængighed? Er din adfærd påvirket af alkohol og dit eventuelle alkohol misbrug? Så tænk over konsekvenserne, for de kan være frygtelig dystre.

Derfor kan det være en god idé at overveje om du har brug for hjælp, hvis du selv registrerer at dit forbrug af alkohol er eskaleret, eller hvis nogle af dine nærmeste har udtrykt bekymring for dit forbrug af alkohol. Ved misbrug lider familien også.
Nogle alkoholafhængige mener først man skal søge hjælp når forbruget har fået en vis størrelse. Det mener vi ikke. Tværtimod er det som med alle andre lidelser, en stor hjælp til selvhjælp, nu hurtigere man får hjælp og opbakning udefra.

Få mere at vide om alkoholisme.

Kan alkoholisme helbredes?

Hvis du gerne vil ændre dit forbrug af alkohol og dine alkoholvaner, kan vores dygtige medarbejdere i vores behandlingscenter i Alfa København hjælpe dig uanset om du har stort forbrug, problematisk forbrug eller er afhængig. Du kan læse mere om vores alkoholbehandling her. Og husk nu, det er modige mennesker, der tør få hjælp.

Pårørende: Hvordan hjælper man en alkoholiker?

Det bedste du kan gøre hvis du er pårørende til en du tror er alkoholiker, er at tale med en professionel omkring det. Det kan være svært at vurdere om der blot er tale om en lettere overforbrug, eller om der tale om et decideret skadeligt alkoholforbrug.
Når du taler med den, der drikker,  kan samtalen hurtigt blive uoverskuelig og medføre konflikt. Vi ved hvor stressende det er at være pårørende til alkoholiker og hvor svær en situation man står i.

Vores medarbejdere er specialister i at tale med både pårørende og alkoholikere om disse følsomme emner. Kontakt os på 35 35 35 81 og vi vil straks hjælpe – gratis.

LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en alkoholiker?

Test dig selv

Test for alkoholisme. Denne test vil vise dig og evt. dine pårørende hvor alvorligt et alkoholproblem i har med at gøre.

Lad os hjælpe dig

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller har du brug for hjælp til en pårørende, så kontakt os helt anonymt. Vi hjælper dig videre i processen.