Hvad er en alkoholiker?

Definition: En alkoholiker er en person, der er fysisk og psykisk afhængig af alkohol. Det betyder at de ikke kan undvære alkohol og stort set ikke tænker på ret meget andet end den næste drink. Dette fysiske og mentale besættelse vil ofte føre til at alle andre aftaler og forpligtigelser bliver nedprioriteret.

Begrebet alkoholiker bruges ofte nedsættende om mennesker med alkoholproblemer. Sundhedsstyrelsen bruger ikke ordet alkoholiker, men inden for nogle behandlingsformer, fx Minnesotabehandling, betragtes det at anvende betegnelsen alkoholiker om sig selv som nødvendig for at erkende alkoholproblemet og gøre noget ved det.

Hvornår er man alkoholiker?

Du kan godt have et stort forbrug af alkohol uden at være alkoholiker – og omvendt. Man er alkoholiker, når man har mindst tre ud af disse seks symptomer:

  • Stærk trang til alkohol, der er svær at modstå
  • Svækket evne til at styre, hvor meget alkohol du drikker
  • Abstinenser som fx rysten på hænderne, når du ikke indtager alkohol
  • Toleransudvikling dvs. at du kan drikke mere alkohol uden at føle dig fuld
  • Alkohol spiller en dominerende rolle og du bruger meget tid på at drikke
  • Fortsat drikkeri trods erkendt skadevirkning dvs. at du fortsætter selvom du risikerer at miste dit job, helbred eller familie

Er du bekymret for, om du er alkoholiker? Kan du genkende de psykiske og fysiske symptomer på at være alkoholiker? Du kan læse mere om kriterier for alkoholafhængighed på Sundhed.dk.

Hvornår er det på tide at nedsætte sit alkoholforbrug?

Måske har du ikke udviklet en decideret afhængighed af alkohol, men har et stort forbrug eller et problematisk forbrug af alkohol. Et stort forbrug er når du har et indtag af alkohol, der overstiger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Et problematisk forbrug er når dit alkoholforbrug skaber problemer i dit liv. Begge dele kan på sigt føre til alkoholafhængighed, da mængden af alkohol er afgørende for om en afhængighed udvikles.

Derfor kan det være en god idé at overveje om du har brug for hjælp, hvis du selv registrerer at dit forbrug af alkohol er eskaleret, eller hvis nogle af dine nærmeste har udtrykt bekymring for dit forbrug af alkohol.

Få mere at vide om alkoholisme.

Hvordan får man behandling for sit alkoholforbrug?

Hvis du gerne vil ændre dit forbrug af alkohol og dine alkoholvaner, kan vores dygtige medarbejdere i Alfa København hjælpe dig uanset om du har stort forbrug, problematisk forbrug eller er afhængig. Du kan læse mere om vores alkoholbehandling her.

Pårørende til alkoholiker: Hvordan hjælper man en alkoholiker?

Det bedste du kan gøre hvis du er pårørende til en du tror er alkoholiker, er at tale med en professionel omkring det. Det kan være svært at vurdere om der blot er tale om en lettere overforbrug, eller om der tale om et decideret skadeligt alkoholforbrug. Når du taler med den der drikker om det kan samtalen hurtigt blive uoverskuelig og medføre konflikt.

Vores medarbejdere er specialister i at tale med både pårørende og alkoholikere om disse følsomme emner. Kontakt os på 35 35 35 81 og vi vil straks hjælpe.

LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en alkoholiker?

Test dig selv

Test for alkoholisme. Denne test vil vise dig og evt. dine pårørende hvor alvorligt et alkoholproblem i har med at gøre.

Lad os hjælpe dig

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller har du brug for hjælp til en pårørende, så kontakt os helt anonymt. Vi hjælper dig videre i processen.