Er du bekymret for, om du er alkoholiker?

Begrebet alkoholiker bruges ofte nedsættende om mennesker med alkoholproblemer. Sundhedsstyrelsen bruger ikke ordet alkoholiker, men indenfor nogle behandlingsformer, fx Minnesotabehandling, betragtes det at anvende betegnelsen alkoholiker om sig selv som nødvendig for at erkende alkoholproblemet og gøre noget ved det. 

Er du afhængig af alkohol?

Du kan godt have et stort forbrug af alkohol uden at være afhængig – og omvendt. Du er afhængig af alkohol, når du har mindst tre ud af disse seks symptomer:

  • Stærk trang til alkohol, der er svær at modstå
  • Svækket evne til at styre, hvor meget alkohol du drikker
  • Abstinenser som fx rysten på hænderne, når du ikke indtager alkohol
  • Toleransudvikling dvs. at du kan drikke mere alkohol uden at føle dig fuld
  • Alkohol spiller en dominerende rolle og du bruger meget tid på at drikke
  • Fortsat drikkeri trods erkendt skadevirkning dvs. at du fortsætter selvom du risikerer at miste dit job, helbred eller familie

Du kan læse mere om kriterier for alkoholafhængighed på Sundhed.dk.

Er det på tide at nedsætte dit alkoholforbrug?

Måske har du ikke udviklet en decideret afhængighed, men har et stort forbrug eller et problematisk forbrug af alkohol. Et stort forbrug er når du har et indtag af alkohol, der overstiger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Et problematisk forbrug er når dit alkoholforbrug skaber problemer i dit liv. Begge dele kan på sigt føre til alkoholafhængighed, da mængden af alkohol er afgørende for om en afhængighed udvikles.

Derfor kan det være en god idé at overveje om du har brug for hjælp, hvis du selv registrerer at dit forbrug af alkohol er eskaleret, eller hvis nogle af dine nærmeste har udtrykt bekymring for dit forbrug af alkohol.

Hvis du gerne vil ændre dit forbrug af alkohol og dine alkoholvaner, kan vores dygtige medarbejdere i Alfa København hjælpe dig uanset om du har stort forbrug, problematisk forbrug eller er afhængig. Du kan læse mere om vores alkoholbehandling her.