På trods af COVID-19 virussen er det stadigvæk muligt at starte i behandling: Ring +45 35 35 35 81.

Hvad er antabus effekt?

Antabus er et lægemiddel der bruges som behandling mod alkoholmisbrug. Ordet antabus er dannet af de latinske ord anti (mod) og abusus (misbrug). Antabus indeholder disulfiram, et stof der forhindrer nedbrydningen af alkohol i leveren.

Antabus er et stof der i midten af forrige århundrede blev opdaget af danske forskere. I Danmark er antabus stadig meget udbredt til medicinsk alkoholbehandling.

Hvordan virker antabus?

Når du bruger antabus og samtidig indtager alkohol, får du en forøget koncentration af acetaldehyd i blodet. Acetaldehyd er en af de største årsager til ”tømmermænd”. Når koncentrationen forøges sker der en negativ reaktion i kroppen, som medfører hovedpine, ansigtsrødme, angst, svimmelhed, øget blodtryk, hurtig puls, kvalme, opkastning og opkastningsfornemmelser. I værste tilfælde kan du risikere kollaps eller dødsfald.

Tanken bag at indtage antabus er at du, hvis du bliver overmandet af drikketrang, kan afholde dig fra at drikke alkohol af frygt for de ubehagelige og farlige konsekvenser. I praksis viser det sig desværre ofte at drikketrangen er så voldsom at den overtrumfer frygten for konsekvenserne af antabus.

Antabus interagerer aktivt med mange andre medikamenter, og du bør derfor altid oplyse til din læge, hvis du tager antabus. Overdosering af antabus kan fremkalde psykose, hallucinationer og angstanfald.

Findes der et alternativ til antabus-behandling?

Flere undersøgelser peger på at antabus har en meget begrænset virkning. Antabus er ikke længere det bedste/foretrukne tilbud på medicinsk behandling til at behandle alkoholafhængighed. Flere fagfolk anbefaler i stedet nogle andre typer af alkoholmedicin. Lægemidlet acamprocat har fx en langt bedre dokumenteret effekt.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man kun tilbyder antabus efter nøje overvejelser, fordi der er usikkerhed om, hvorvidt antabus har den ønskede effekt og der er risiko for bivirkninger og i yderste konsekvens dødsfald, hvis du drikker alkohol med antabus i kroppen. Desuden anbefaler Sundhedsstyrelsen at medicinsk alkoholbehandling altid suppleres med social misbrugsbehandling.

Hvis du og lægen finder frem til at antabus eller anden alkoholmedicin bør være en del af din misbrugsbehandling, så ordinerer lægen det til dig. Du kan komme i antabusbehandling når du er indskrevet i et af Alfa Københavns tilbud og vil blive tilset af vores psykiater.

Hvis du får ordineret antabus, så indledes behandlingen med at du får 800 mg de første 2-3 dage, hvorefter du får 200 mg dagligt eller 400-800 mg 2 gange pr. uge. 

Hvornår kan man drikke efter antabus?

Hvornår er antabus ude af kroppen? Når antabus behandling er indledt, så bør du ikke indtage alkohol i 1-2 uger efter du har indtaget antabus pga. af præparatets lange halveringstid.

I Alfa København vil behandling med antabus eller andre former for alkoholmedicin aldrig stå alene. I vores alkoholbehandling kan du lære mere effektive strategier til at stoppe dit alkoholmisbrug end at tage en pille, som ikke i sig selv kan løse de bagvedliggende årsager til dit misbrug. Antabus behandling kan sjældent stå alene.

Læs mere om substitutionsbehandling her.

Vil du have hjælp til behandling af dit alkohol-misbrug i København? Kontakt os her

Ring til os nu på tlf.  +45 35 35 35 81 og hør mere om fordele og ulemper ved at behandle misbrug af alkohol med antabus. Sammen finder vi den rette behandling, der passer bedst til dig og din situation.

Har du et rusmiddelproblem?