Hashmisbrug

Misbrug af hash kan give større problemer end de fleste regner med. Hyppig brug af hash hænger sammen med andre sociale problemer. Fordi hash nedsætter dine kognitive funktioner påvirker misbruget din evne til at tage en uddannelse eller passe dit arbejde.

Hash er i Danmark det mest udbredte form for cannabis og det mest udbredte rusmiddel efter alkohol. Cannabis er et rusmiddel, der udvindes af hampeplanten, der indeholder det virksomme stof THC. Der findes også THC i beslægtede rusmidler som pot, skunk o.l., men indholdet varierer i styrke for de forskellige produkter.

Den mest almindelige måde at indtage hash på er ved at ryge det sammen med tobak, men det kan også blandes i mad eller te. Rusen varer længere og er sværere at styre, når stoffet spises eller drikkes.

Hashrusen

Hash ændrer dine sanseoplevelser og dit humør. Du oplever måske lys og lyde på en mere intens måde, når du er påvirket. De første gange du prøver hash – eller hvis du kun sjældent indtager det – kan du blive opstemt og få det man kalder “grineflip” og ”ædeflip”. Hashrusen opleves af mange som afslappende og beroligende, men du kan også allerede fra starten opleve panikangst eller få en psykose af hash.

Efter hyppig indtagelse af hash i en kort periode udvikler din krop tolerance, og du skal have mere og mere af stoffet for at opnå den eftertragtede rus.

Ryger du hash regelmæssigt bliver du dårlig til at huske, lære og løse problemer. Du bliver sløv og søvnig og får svært ved at tage initiativ og koncentrere dig – ikke kun når du er påvirket, men hele tiden. Disse symptomer kan vare ved i flere måneder efter du stopper med at ryge hash.

Hvordan du reagerer på hash er individuelt og afhænger af dine dispositioner. Har du en psykisk lidelse vil du være særligt sårbar overfor hash, men samtidig vil du måske forsøge at ”selvmedicinere” med hash. Det er vigtigt at være opmærksom på, at nogle mennesker bliver nedtrykte af hash. Nyere forskning peger på at mennesker med et dagligt forbrug af cannabis øger risikoen for at få en psykose med 3-5 gange.

Afhængig af mængden, THC-indholdet og indtagelsesmetoden varer rusen varer 3-4 timer, men hashen bliver længere tid i kroppen. Hash påvirker din evne til at opfatte, huske og handle i op til et døgn efter indtagelse og kan spores i kroppen flere uger efter.

Hashmisbrug og afhængighed

Måske er du kommet til et punkt, hvor du ikke kan stoppe med at ryge hash? Det bliver sværere jo oftere og jo mere du ryger. Efter cirka en måneds hyppig hashrygning vil du opleve ubehag (abstinenser), hvis du holder op med hash. Dit humør bliver påvirket og du kan fx blive irriteret, rastløs eller få svært ved at sove. Du vil derfor sandsynligvis føle dig fristet til at ryge hash igen for at få abstinenserne til at forsvinde. Så kører den onde cirkel.

Der skønnes at være omkring 33.000 personer i Danmark, der har et stofmisbrug. En tredjedel af dem, der har et stofmisbrug, har udelukkende et forbrug af hash. I Alfa København kan vi hjælpe dig med at komme ud af dit hashmisbrug. Du kan få hjælp i vores misbrugsbehandling.

Vi tilbyder en mere sammenhængende indsats. Vi hjælper med ambulant alkoholbehandling og misbrugsbehandling, afgiftning, afrusning eller stabilisering, samtidigt med at du modtager den terapeutiske behandling.

Sankt Kjelds Plads 12, 2 sal 2100 Kbh.
sikkerpost@alfakbh.dk
+45 35 35 35 81