Alt, du bør vide om det afhængighedsskabende stof

Bemærk at heroinmisbrug kan behandles, men kræver professionel hjælp fra et misbrugscenter. Det er et farligt stof, som skaber afhængighed.

Hvordan virker heroin?

Idet stoffet er kemisk fremstillet, kan det påvirke mennesker forskelligt. Der findes mange spørgsmål, når det kommer til heroin og afhængighed. Disse spørgsmål kan blandt andet handle om, hvordan heroin påvirker kroppen? Og hvor heroin kommer fra?

Stoffet betegnes som et opioid og er et af de mest velkendte, illegale stoffer på markedet. Stoffet har en hæmmende effekt på centralnervesystemet, hvilket gør, at man opnår en sløvhed og en følelse af lykke i kroppen, når man indtager stoffet. Virkningen varer som regel tre til fire timer.

Når man indtager stoffet, oplever man, at pupillerne trækker sig sammen og bliver små, og man bliver døsig, afslappet og får svært ved at formulere sig.
Stoffet kommer i to forskellige udgaver. Den hvide heroin, som er et hvidt pulver, der både kan sniffes gennem næsen eller opløses og sprøjtes ind ved brug af en kanyle. Derudover er der den brune rygeheroin, der også kan opløses i syre og sprøjtes ind i kroppen.

 

Hvilke bivirkninger er der ved heroin?

En af de bivirkninger, der opstår, når man hyppigt bruger stoffet, er tolerans. Kroppen vænner sig nemlig hurtigt til stoffet, hvorfor man hele tiden skal øge mængden af det. På den måde kan man som misbruger hurtigt indtage store doser af stoffet og i værste fald dø af en overdosis.

Det er også nemt at blive afhængig af heroin. Det sker blandt andet, fordi man opnår en følelse af eufori og lykke, når man indtager stoffet. Og derudover oplever man også en stor trang til stoffet, hvorfor det er nemt at blive heroinmisbruger.
En anden bivirkning er også, at man meget hurtigt vil få abstinenser, når man ikke indtager stoffet. Symptomer på abstinenser er blandt andet opkastninger, feber, store pupiller, manglende appetit, diarré og søvnløshed.

 

Hvordan behandles heroinmisbrug?

Man benytter sig af medicinsk behandling, når man behandler et misbrug. Man anvender metadon, buprenorphin og naloxon til at behandle afhængigheden. Metadon anvendes ofte, da stoffet virker som et kunstigt opioid, men har en meget længere virkningstid end heroin. På den måde er det kun nødvendigt at indtage metadon en gang i løbet af dagen, hvorimod man som misbruger som regel indtager heroin hver fjerde time for at undgå abstinenser.

Heroin er stærkt vanedannende, hvorfor det er vigtigt at få professionel hjælp til at komme ud at sit misbrug. Det kan nemlig være uoverskueligt at gøre selv, da man meget hurtigt får abstinenser, når man ikke indtager stoffet.

 

Hvordan opdager man et heroinmisbrug?

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man reagerer på et misbrug. Dog er der nogle klare signaler, som man bør være opmærksom på. Disse signaler er blandt andet, at personen med et heroinmisbrug ofte ændrer adfærd og har svært ved at klare sig igennem en hel dag uden at indtage stoffet. Heroinmisbrugere er til tider hemmelighedsfulde og gode til at bortforklare og komme med undskyldninger for deres adfærd og handlinger.

Derudover bør man også være opmærksom på, om man får abstinenser som irritation, rastløshed, diarré eller opkastninger, når man ikke indtager stoffet. Det er en stor indikator for, at man er ude i et heroinmisbrug.

 

Kom ud af dit heroinmisbrug

Det kan føles, som om en afhængighed af heroin og andre lignende stoffer overtager dit sind, din krop og hverdag. Derfor kan det hurtigt føles, som om heroin bliver omdrejningspunktet i din dagligdag, hvorfor afhængighed ofte betegnes som en sygdom.

Hvis du er bange for, at du selv eller en pårørende, er ude i et misbrug, er der heldigvis hjælp at søge. Det er som sagt nemt at blive afhængig af heroin, og det kan være svært at finde en vej ud af afhængigheden. Derfor er det vigtigt, at man får professionel hjælp til at blive stoffri og komme ud på den anden side.

Hos Alfa København finder du hjælp til at komme ud af et heroinmisbrug – både hvis det er dig selv eller en pårørende. Kontakt os i dag.