MDMA er det stof, der findes i Ecstasy, som også er kendt under navnet Emma eller speed.

MDMA er et stof, der har en voldsom virkning og alvorlige bivirkninger. Stoffet aktiverer kroppens belønningssystem, hvilket betyder, at du oplever høj energi og ekstra selvtillid samt en følelse af at være på toppen.

Men alt dette varer kun indtil, at bivirkningerne begynder at indtræffe. I værste fald kan indtagelse af MDMA have meget alvorlige konsekvenser, der kan være livsfarlige på længere sigt.

Er du selv afhængig, eller kender du en, der er afhængig af stoffet? Læs mere om MDMA nedenfor, hvor du kan blive klogere på, hvordan det virker, og hvorfor det kan være afhængighedsskabende.

Hos Alfa København står vi til hver en tid klar til at hjælpe, hvis du eller en pårørende er blevet afhængig af stoffer som MDMA. I det tilfælde kan du ringe til os på telefon +45 35 35 35 81 eller skrive en mail til os på sikkerpost@alfakbh.dk.

Hvad er MDMA?

MDMA er et kemisk navn for Ecstasy, der består af en kemisk sammensætning af små molekyler. Det er netop de forskellige molekyler, der går ind og påvirker hjernen, når du indtager stoffet. Narkotikummet i stoffet er det samme som amfetamin og metamfetamin. Fælles for stofferne er, at de bliver fremstillet af kemikere i laboratorier. Stofferne findes på det illegale marked, hvor du kan genkende dem som gråbrune og klare krystaller eller som hvide eller farvede tabletter.

MDMA kan fås som piller, kapsler, pulver eller i flydende form. De fire former kan også indeholde andre indholdsstoffer – for det meste amfetamin eller koffein.

Virkningen er den samme, men risikoen for bivirkningerne kan i langt de fleste tilfælde afhænge af, hvor stor en dosis man optager. Når du indtager stoffer som MDMA aktiveres visse signalstoffer i din hjerne. Det er signalstoffer, der giver dig en følelse af at have fået en fornyet portion energi. Mere konkret kan der opstå tilstande som:

  • Eufori
  • Selvtillid
  • Lykke
  • Fuld af energi
  • Kærlighed og harmoni
  • Velbefindende.

Udover de psykiske virkninger vil der også være en række fysiske virkninger – for eksempel vil du opleve et nedsat behov for søvn. Det kan være virkninger, der har en effekt for en stund. Men der er også tilfælde, hvor der kan være alvorlige konsekvenser ved rusen. Og på længere sigt kan indtaget af stoffer føre til en afhængighed.

Hvis du eller en i din omgangskreds er ude i et stofmisbrug, er det vigtigt at søge hjælp. Hos Alfa København står vi klar til at behandle for et misbrug af MDMA. Du kan ringe til os på telefon +45 35 35 35 81.

Er MDMA det samme som Ecstasy?

MDMA er som nævnt det stof, der findes i Ecstasy. MDMA er tæt beslægtet med amfetamin og metamfetamin, som er centralstimulerende stoffer. Derfor vil mange af virkningerne gå igen ved indtag af kokain, amfetamin eller metamfetamin. Som sagt er MDMA og Ecstasy også kendt under navnet Emma. Et alternativ til MDMA – og en variation af stoffet – er stoffet Molly. Det er et syntetisk stof, der ligesom Ecstasy giver en følelse af nydelse, høj energi og kærlighed.

Sådan virker MDMA

MDMA påvirker både kroppen og sindet ved indtagelse. Virkningen kommer cirka efter en halv time, når stoffet er blevet optaget i tarmsystemet. Pillen eller pulveret virker ved, at de små molekyler, stoffet indeholder, spreder sig til hjernens nerveceller. Herefter vil hjerneceller, hjerne og resten af kroppen blive påvirket af de beskeder fra signalstofferne, der bliver sendt frem og tilbage ved virkningen.

Ét af de signalstoffer er et stof, der bliver kaldt for dopamin, og det bliver automatisk frigivet, når molekylerne i Ecstasy virker. Det er her, du vil mærke en følelse af velbefindende og ligeledes en form for kærlighed. Det giver nemlig en følelse af tilfredshed, fordi belønningsstoffet i høj grad er blevet forløst i din hjerne.

Belønningsstoffet giver altså en følelse af lykke og rare følelser, der kan vare i helt op til seks timer, og derfor er der tale om en langtidseffekt. Et andet vigtigt signalstof, der forløses ved indtagelse af MDMA, er noradrenalin. Dette signalstof bliver normalt aktiveret i tilfælde, hvor vi kan være udsat for fare.

Når stoffet bliver aktiveret, kan det resultere i, at du føler, du skal kæmpe imod – måske flygte. Det er det aktivitetsstof, der gør, at du vil føle et stort energioverskud, når du er på MDMA. Det trip, du vil mærke, når signalstoffer som dopamin og noradrenalin aktiveres, kan i sidste ende være en risiko for afhængighed og et stofmisbrug. Netop fordi, du vil føle dig meget godt tilpas.

Oplever du selv symptomer på et misbrug og en afhængighed af stoffer – eller kender du nogen, der gør? Så kan du altid kontakte Alfa København. Vi vil hjælpe dig med at vinke farvel til afhængigheden. Ring til os på telefon +45 35 35 35 81.

Bivirkninger, du skal kende til

Er MDMA farligt? Udover virkninger, der kan føles positive i de fire til seks timer, rusen varer, så er der også en betydelig række af bivirkninger. Nogle oplever ingen bivirkninger, mens andre i visse tilfælde er langt mere uheldige.

Du kan risikere, at nogle af pillerne med MDMA kan indeholde andre stoffer end dem, der normalt er i den kemiske sammensætning. Det kan resultere i, at du bliver forgiftet. Det er vigtigt at have med i overvejelserne, når du eller en pårørende indtager krystaller. Du kan nemlig ikke være sikker på, hvorvidt der er andre farlige stoffer i. Det kan i værste fald ende med dødsfald.

Indtager du stoffer hen over en lang periode, kan der være fare for, at der opstår psykiske problemer. Det kan være depressive og lette symptomer, men det kan også ende ud i en psykose. Psykotiske reaktioner er ikke hyppige, men de kan forekomme.

Derudover er der mange, der oplever hallucinationer – det vil mest være på synssansen. Det betyder, at der kan være tendens til forvrængede oplevelser af virkeligheden, hvor du sanser noget, der ikke er virkeligt. Hallucinationer kan også være følelsen af at være forvirret eller paranoid. Her er der enkelte, der oplever at blive forfulgt, selvom det ikke er virkeligheden. Udover det kan der være bivirkninger som:

  • Uro/rastløshed
  • Skæren tænder
  • Kvalme/manglende appetit
  • Store pupiller.

Et par dage efter, du har været påvirket, vil du opleve at være udmattet og nedtrykt. Det bliver generelt anbefalet, du ikke kombinerer MDMA og alkohol, da de virker modsat hinanden. Derfor er det uforudsigeligt, hvilken rusvirkning du vil opleve.

Ønsker du behandling for misbrug af MDMA?

I tilfælde af, du selv eller en pårørende har udviklet et misbrug af MDMA / Ecstasy er det en stor hjælp at få den rette behandling, så du kan komme ud af misbruget.

Hos Alfa København har vi kompetencerne til at hjælpe dig med at finde den rette behandlingsform. Vi tilbyder særlige behandlinger til stofmisbrugere, som gerne vil vende tilbage til et normalt liv igen. For nærmere information er du meget velkommen til at kontakte os på telefon +45 35 35 35 81 eller skrive en mail til os på sikkerpost@alfakbh.dk.