MDMA er det stof, der findes i Ecstasy, som også er kendt under navnet Emma eller speed.

 

Hvad er MDMA?

MDMA er det stof, der findes i Ecstasy, som også er kendt under navnet Emma eller speed. MDMA er et stof, der har en voldsom virkning og alvorlige bivirkninger. Stoffet aktiverer kroppens belønningssystem, hvilket betyder, at du oplever høj energi og ekstra selvtillid samt en følelse af at være på toppen. MDMA er et stof der er sammensat af et rent kemikalie.

 

Hvad er ecstasy?

Ecstasy er den populære betegnelse for det syntetiske stof MDMA (3,4-methylen-dioximetamfetamin Ecstasy er altså betegnelsen for MDMA når det er kemisk ændret og blandet med andre tilsætningsstoffer som anfetamine og coffein.

 

Stoffer og spørgsmål

MDMA eller ecstasy? Eller Molly, Adam, Emma, E, eller love drug. Dette stof har mange navne og mange alvorlige bivirkninger!

Er ecstasy det samme som Molly?

MDMA er som nævnt det, der findes i Ecstasy. MDMA er tæt beslægtet med amfetamin og metamfetamin, som er centralstimulerende stoffer.

Derfor vil mange af virkningerne gå igen ved indtag af kokain, amfetamin eller metamfetamin. Mange misbrugere skelner ikke blandt måden stoffet er forarbejdet og betragter både MDMA og Ecstasy som ens stoffer.

Ecstasy er også kendt under navnene Molly, E, Emma, XTC, Mitsubishi og Adam.

 

Love drug

I nattelivet omtales Molly ofte som ”kærlighedsstoffet” eller ”Love drug”. Det gør det fordi MDMA’en i stoffet giver følelse af nydelse, høj energi og kærlighed.

Er ecstasy lovligt?

Ecstacy er ulovligt og ikke kun i Danmark, det er ulovligt i hele verden. Det blev opfundet i 1912 og brugt som et slankemiddel. Senere, i 1970’erne begyndte man at bruge det i psykiatrien og 15 – 20 år senere var det total forbudt på verdensplan.

Her kan du se en video fra DR som forklarer hvad MDMA er og historien bag

 

 

Kemiske sammensætning

MDMA er et kemisk navn for Ecstasy, der består af en kemisk sammensætning af små molekyler. Det er netop de forskellige molekyler, der går ind og påvirker hjernen, når du indtager det. Narkotikummet i produktet er det samme som amfetamin og metamfetamin. Fælles for dem er, at de bliver fremstillet af kemikere i laboratorier.

Hvordan virker ecstasy?

MDMA er et stof, der aktiverer din indre belønningssystem, hvilket betyder, at du oplever høj energi og ekstra selvtillid samt en følelse af at være på toppen.

Når du indtager MDMA aktiveres visse signaler i din hjerne. Det er dem, der giver dig en følelse af at have fået en fornyet portion energi. Mere konkret kan der opstå tilstande som:

  • Eufori
  • Selvtillid
  • Lykke
  • Fuld af energi
  • Kærlighed og harmoni
  • Velbefindende.

Ecstasy har en opkvikkende og let hallucinogen virkning. Man bliver ikke træt, og man oplever verden – lys, lyd, stemninger – mere intenst. Samtidig føler man sig åben og mere kærlig over for sine omgivelser.

Hallucinationer og stoffer

Stofferne ecstasy og MDMA er blandt andet kendt for at kunne forårsage meget ubehagelige hallucinationer

Udover de psykiske virkninger vil der også være en række fysiske virkninger – for eksempel vil du opleve et nedsat behov for søvn. Det kan være virkninger, der har en effekt for en stund.

Men alt dette varer kun indtil, at bivirkningerne begynder at indtræffe. I værste fald kan indtagelse af MDMA have meget alvorlige konsekvenser, der kan være afhængighedsskabende og livsfarlige på længere sigt.

Ecstasy kan også give en dårlig rus med angst, skræmmende hallucinationer, forvirring og panik. Risikoen øges ved høje doser. Fysisk påvirkes man på flere måder. Man bliver ofte meget tørstig, får udvidede pupiller, spændinger i kæben, kvalme, rystelser, svedeture og hjertebanken.

 

 

 

 

Hvis du eller en i din omgangskreds er ude i et stofmisbrug, er det vigtigt at søge hjælp. Hos Alfa København står vi klar til at behandle for et misbrug af MDMA.

Du kan ringe til os på telefon +45 35 35 35 81.

 

Hvilke konsekvenser har ecstasy?

MDMA påvirker både kroppen og sindet ved indtagelse. Virkningen kommer cirka efter en halv time, når stoffet er blevet optaget i tarmsystemet. Pillen eller pulveret virker ved, at de små molekyler, stoffet indeholder, spreder sig til hjernens nerveceller. Herefter vil hjerneceller, hjerne og resten af kroppen blive påvirket af de beskeder fra signalstofferne, der bliver sendt frem og tilbage ved virkningen.

Ét af de signalerne er et stof, der bliver kaldt for dopamin, og det bliver automatisk frigivet, når molekylerne i Ecstasy virker. Det er her, du vil mærke en følelse af velbefindende og ligeledes en form for kærlighed. Det giver nemlig en følelse af tilfredshed, fordi belønningsstoffet i høj grad er blevet forløst i din hjerne.

Belønningsstoffet giver altså en følelse af lykke og rare følelser, der kan vare i helt op til seks timer, og derfor er der tale om en langtidseffekt. Et andet vigtigt signalstof, der forløses ved indtagelse af MDMA, er noradrenalin. Dette signalstof bliver normalt aktiveret i tilfælde, hvor vi kan være udsat for fare.

Når stoffet bliver aktiveret, kan det resultere i, at du føler, du skal kæmpe imod – måske flygte. Det er det aktivitetsstof, der gør, at du vil føle et stort energioverskud, når du er på MDMA. Det trip, du vil mærke, når signalstoffer som dopamin og noradrenalin aktiveres, kan i sidste ende være en risiko for afhængighed og et stofmisbrug. Netop fordi, du vil føle dig meget godt tilpas. Det er desværre bare ecstasy fakta.

Afhængighedsskabende og risiko for flashbacks

Ecstasy er et afhængighedsskabende stof. Efter længere tids brug skal man have større dosis for at opnå samme virkning. Og desværre er det således, at jo større doser, so større risiko for bivirkninger.

Ecstasy kan som LSD og svampe give ”flashbacks”.

Flashbacks betyder, at en person, der har taget stoffet, måske flere måneder senere pludselig oplever en form for rus igen, som er forbundet med hallucinationer og angst – dog uden at have taget noget stof! Et ganske skræmmende scenarie der desværre er virkeligt for mange.

Ecstasybrug kan desuden medføre depressioner og påvirke hjernen så du får nedsat evne til at huske og lære.

Oplever du selv symptomer på et misbrug og en afhængighed af stoffer – eller kender du nogen, der gør? Så kan du altid kontakte Alfa København. Vi vil hjælpe dig med at vinke farvel til afhængigheden. Ring til os på telefon +45 35 35 35 81.

Er det farligt?

Nogle oplever ingen bivirkninger, mens andre i visse tilfælde er langt mere uheldige.

Du kan risikere, at nogle af pillerne med MDMA kan indeholde andre stoffer end dem, der normalt er i den kemiske sammensætning. Det kan resultere i, at du bliver forgiftet. Det er vigtigt at have med i overvejelserne, når du eller en pårørende indtager krystaller. Du kan nemlig ikke være sikker på, hvorvidt der er andre farlige stoffer i. Det kan i værste fald ende med dødsfald.

Indtager du narkotikum hen over en lang periode, kan der være fare for, at der opstår psykiske problemer. Det kan være depressive og lette symptomer, men det kan også ende ud i en psykose. Psykotiske reaktioner er ikke hyppige, men de kan forekomme.

Derudover er der mange, der oplever forstyrrelser på synssansen. Det betyder, at der kan være tendens til forvrængede oplevelser af virkeligheden, hvor du sanser noget, der ikke er virkeligt. Det kan også være følelsen af at være forvirret eller paranoid. Her er der enkelte, der oplever at blive forfulgt, selvom det ikke er virkeligheden. Udover det kan der være bivirkninger som:

  • Uro/rastløshed
  • Skæren tænder
  • Kvalme/manglende appetit
  • Store pupiller.

Et par dage efter, du har været påvirket, vil du opleve at være udmattet og nedtrykt. Det bliver generelt anbefalet, du ikke kombinerer MDMA og alkohol, da de virker modsat hinanden. Derfor er det uforudsigeligt, hvilken rusvirkning du vil opleve.

Hvordan behandles afhængighed af ecstasy?

Bag al misbrug er der en årsag. Og misbrug er ikke at prøve noget en enkelt gang – det er bare et rigtig dårligt valg.
Misbrug er, når man føler et behov eller nødvendighed og ofte også en frustration eller skam. Når man føler man SKAL tage noget for at komme igennem timerne, så er man dybt afhængig og skal have hjælp.

Hos Alfa afruser vi og hjælper misbrugeren til at forstå sig selv og misbruget. Årsagen bag og alle de (ofte skjulte) følelser, sorger og smerter som ligger gemt. Man kan ikke ændre dårlige vaner hvis ikke man forstår hvorfor de fik plads.
Når det er forstået arbejder vi sammen på at finde nyt meningsfuldt indhold i livet så misbrugeren får lagt fundamentet til et liv som der skal værnes om med taknemmelighed og en vilje af jern.

Al stofmisbrug kan og bør behandles. Det er vi eksperter i hos  Alfa.

MDMA og ecstasy

Love-drugs er et af de navne som MDMA, ecstasy og Molly går under. Det gør det fordi det ofte forekommer i nattelivet

Fest-stof?

Som med alt andet forekommer stoffer i alle mulige miljøer og områder.

Stoffet MDMA ser dog ud til at have en overvægt blandt yngre, festglade mennesker, da stoffet både giver enorm energi, fjerner træthed og giver følelsen af forelskelse.

I Danmark ser hospitalerne unge mennesker, der svæver mellem liv og død grundet MDMA helt ned til 16 år.

 

 

 

 

 

Hvordan ser ecstasy piller ud?

Stoffet MDMA findes som piller, kapsler, pulver i gelatinekapsler eller som piller med forskellige former, farver og logo. Koncentrationen af aktivt indholdsstof i pillerne kan være meget forskelligt. Der kan også være tilsat andre stoffer, som amfetamin,koffein eller hallucinogener, f.eks LSD og svampe i pillerne.

MDMA piller

MDMA og ecstasy piller kan have forskelligt udseende. Nogle gange er de lyserøde med et hjerte på

Pillerne findes på det illegale marked, hvor du kan genkende dem som gråbrune og klare krystaller eller som hvide eller farvede tabletter.

Ecstasy behandling er altid nødvendig hvis du vil undgå et ecstasy dødsfald. Og i den lettere ende, er det nødvendigt hvis du vil undgå en ecstasy depression. Mange misbrugere bliver forført af ecstasy virkning og mdma virkning og glemmer helt at overveje ecstasy bivirkninger.

 

 

Ønsker du hjælp og behandling for misbrug?

I tilfælde af, du selv eller en pårørende har udviklet et misbrug af MDMA / Ecstasy er det en stor hjælp at få den rette behandling, så du kan komme ud af misbruget.

Hos Alfa København har vi kompetencerne til at hjælpe dig med at finde den rette behandlingsform. Vi tilbyder særlige behandlinger til stofmisbrugere, som gerne vil vende tilbage til et normalt liv igen. For nærmere information er du meget velkommen til at kontakte os på telefon +45 35 35 35 81 eller skrive en mail til os på sikkerpost@alfakbh.dk.