Xanax misbrugHvad er Xanax og Hvordan er det Afhængighedsskabende?

Brugen af Xanax er i USA lige så almindelig som angstlidelsen den ordineres til at behandle for. Men selv når det tages efter anvisningerne, er der en høj risiko for afhængighed og alvorlige konsekvenser for helbredet. Vi tager et nærmere kig på hvad præcis dette stof er og hvad der gør det så vanedannende.

Hvordan skaber Xanax Afhængighed?

Xanax misbrug er ved at blive kendt i Danmark. I USA er det så udbredt, det er blevet et typisk eksempel på afhængighed af receptpligtig medicin. Den bruges ofte til at behandle angst og angstrelateret søvnløshed, men er farligt vanedannende, selv når det tages som ordineret. Antallet af Xanax og andre benzodiazepine recepter er steget stødt over det seneste årti, med antallet af overdoser der stiger sideløbende. Her vil vi tage et kig på hvad præcis Xanax er, hvad gør det afhængighedsskabende, risiciene associeret med dets brug og behandlingen der er tilgængelig for dem der kæmper med Xanax afhængighed.

Hvad er Xanax?

Xanax er et angstdæmpende medicin. Det tilhører benzodiazepine-familien, som normalt ordineres til patienter der lider af alvorlig angst, nervøsitet eller panikanfald. Det bruges også til at behandle søvnløshed der stammer fra angst, da det forårsager sløvhed og afslapning. Dets virkning opstår hurtigt og varer omkring seks timer, hvilket er hvorfor det er et tiltalende valg for mange der oplever panik eller angstanfald. Det virksomme stof i Xanax er alprazolam. Det findes også i Tafil og Alprox tabletter, som er mere kendte i Danmark.

Hvordan er Xanax Afhængighedsskabende?
Xanax virker ved at påvirke din hjernes dopamin-receptorer. Dopamin er din hjernes lykke-stof, som betyder at når din hjerne modtager mere af det, reducerer det ”kæmp eller flygt”-effekterne ved panik og øger følelsen af behag. Nogle folk finder denne virkning utrolig behagelig og når først de begynder at tage Xanax, ønsker de at tage mere og mere af det for at opleve disse effekter.

Mange folk bliver afhængige af Xanax efter at have modtaget en recept på det og bruger det i højere doser end anbefalet for at opnå den førnævnte rus. Mens Xanax kan være afhængighedsskabende selv når det bruges som ordineret, det er især afhængighedsskabende når det misbruges. Det anbefales typisk kun til kortvarig brug, men nogle folk bruger det over længere tidsperioder, og udsætter dem selv for en høj risiko for afhængighed og misbrug. Ofte vil dem der løber tør for deres Xanax recept “læge-shoppe”, som betyder at besøge flere læger for at modtage flere recepter. Xanax bliver i kroppen i op til 24 timer og brugere kan hurtigt begynde at opbygge en tolerance over for det. Når først den fysiske afhængighed for Xanax opstår, er det meget svært at stoppe, og det kan være farligt.

Tager stoffer over i dit liv?

Risiko for Xanax Afhængighed
Gennem almindeligheden af brugen af Xanax kan virke harmløs, og det faktum at det ordineres af lægen, kan det virke sikker, men sandheden er, at Xanax er et kraftfuldt og farligt stof der bør bruges med ekstrem forsigtighed, hvis overhovedet. Benzodiazepin misbrug kan resultere i alvorlige og langvarige mentale og fysiske helbredsproblemer, såsom det følgende:

Angst
Eftersom Xanax typisk ordineres til generaliseret angstlidelse (GAD) og paniklidelse (PD), dens brug i sig selv egner sig til afhængighed, da folk med sådanne psykiske problemer er mere sandsynlige til at række u defter ingredienser der letter deres ubehagelige følelser. Men når brugerne udvikler en afhængighed, bliver problemet forværret – angsten kan øges når de ikke er på Xanax, og de kan opleve et tilbagefald eller en intensivering af det originale problem.

Søvnløshed
Folk der tager Xanax mod søvnløshed kan blive afhængige af det for at falde i søvn. De kan finde det mere besværligt at sove når de ikke er på Xanax.

Interaktioner med Andre Stoffer
Xanax tages normalt med alkohol eller receptpligtig medicin for at fremme dets afslappende effekt, men denne kombination er ekstrem farlig og kan endda være dødelig. Eftersom alkohol, benzodiazepiner og opioider alle påvirker centralnervesystemet, kan de kan sløve kroppens funktioner så meget at de stopper helt.

Xanax kan også være farligt når det bruges i kombination med andre antidepressiver. En anden almindelig kombination er Xanax og koffein. Mens brugere ofte drikker kaffe til at bekæmpe den sløvhed Xanax forårsager, denne modvirkende praksis kan forårsage dem til at tage mere af stoffet for at føle dets angstreducerende effekter. Kombinationen øger også alprazolam’ets styrke og kan ødelægge hjerneceller.

Overdosis
Selvom det ikke er meget almindeligt, er det muligt at overdosere med Xanax. Dette opstår typisk når det blandes med alkohol, opioider eller andre antidepressiver.

Behandling for Xanax Afhængighed

Mens brug af Xanax uden tvivl har nogle meget skræmmende effekter, er de gode nyheder at med en afvænning under lægeligt opsyn, effektiv rusmiddelbehandling og længerevarende efterbehandling, er det helt muligt at sikkert stoppe brug af Xanax og lære hvordan du håndterer din angst uden at bruge andre skadelige og vanedannende typer af medicin.

Afvænning
At tage Xanax hyppigt over en forlænget tidsperiode, kan gøre dig vant til tilstedeværelsen af ingrediensen i din krop. Din krop kommer til at bero på Xanax for ting, som at føle sig rolig og udløser dopamin. Når du prøver at stoppe, kan der opstå ekstremt ubehagelige abstinenser, såsom svær angst, irritation og søvnløshed. Du kan få hovedpine, opleve rystelser og føle dig emotionelt flygtig eller generelt løsrevet. Du kan endda føle at du har et nervøst sammenbrud. Abstinenser kommer typisk efter omkring seks timer efter den sidste dosis.

I flere alvorlige tilfælde af Xanax abstinenser, kan brugere have krampeanfald, som kan være fatale. Det er derfor det er vigtigt at afvænning er under lægeligt opsyn og følges op med professionel afhængighedsbehandling.

Alfa København tilbyder behandling for Xanax misbrug. Vores psykiater kan hjælpe med afrusning og vores unikke samarbejde med døgninstitutionen Alfa Fredensborg gør at vi kan hjælpe uanset hvor stort, eller lille misbruget er.